Tyto luxusní lískooříškové sušenky jsou v podstatě Nutella sušenky, které se rozplývají v ústech. Pražené lískové oříšky v máslovém sušenkovém těstě se mísí s lahodnou ganache z mléčné čokolády a vytvářejí z této klasické kombinace chutí to nejlepší. Sušenky jsou také bezlepkové – to byste asi neuhádli!
Ingredience na bezlepkové sušenky:
- 90 g mletých lískových ořechů
- 130 g másla, změklého
- 75 g moučkového cukru
- ½ lžičky mleté vanilky nebo vanilkový extrakt
- 210 g hladké bezlepkové mouky nebo klasické hladké mouky
- ¼ lžičky soli
Ingredience na čokoládovou ganache:
- 150 g mléčné čokolády
- 20 g bílé čokolády
- 100 g smetany ke šlehání (minimálne 31 %)
Postup:
- Ve velké míse smíchejte stěrkou (jde to lépe) nebo metličkou změklé máslo, cukr a vanilkovou pastu, dokud se nespojí. Máslo nešlehejte – jen vše míchejte, dokud nezískáte homogenní směs.
Tip: Máslo s cukrem nešlehejte protože by se tím směs provzdušnila (to znamená, že se do ní vpustí vzduch), což by mohlo způsobit, že se sušenky v troubě roztečou a ztratí tvar.
- Prosejte směs bezlepkové mouky, mleté pražené lískové ořechy a sůl a přidejte je do směsi másla a cukru. Dobře promíchejte stěrkou, dokud se těsto nezačne spojovat, poté ho hněťte ručně, dokud nebude hladké.
- Těsto na sušenky rozválejte mezi dvěma listy pečicího/masticího papíru na tloušťku asi 4-5 mm.
Tip: Vyválení těsta na sušenky mezi dvěma listy pečicího/masticího/pergamenového papíru zabrání jeho praskání během válení. Také eliminuje potřebu podsypávání pracovní plochy moukou, protože do těsta na sušenky nechcete přidávat další mouku.
- Jakmile těsto vyválíte na tloušťku asi 4-5 mm, vykrajujte sušenky vykrajovátkem (pro hezčí sušenky použijte vykrajovátko s vroubkovaným okrajem nebo naše vykrajovátka na linecké cukroví). Zbytky těsta znovu vyválejte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
- Přendejte sušenky na plech (plechy) vyložený pečicím papírem nebo silikovonou pečící mřížkou a mírně je od sebe rozestupte.
Tip: K oddělování vykrojených sušenek od pečicího papíru můžete použít malou šikmou stěrku. Buďte s nimi opatrní, protože jsou poměrně křehké a mohly by se rozpadat.
- Pečte jeden plech na pečení při 160 °C na horkovzduch po dobu 10 minut do světle zlatavé barvy.
- Nechte sušenky asi 5 minut vychladnout na plechu a poté je přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.
Postup na ganache z mléčné čokolády:
- Nasekanou čokoládu dejte do žáruvzdorné misky.
- V hrnci přiveďte smetanu ke šlehání těsně k varu a poté ji nalijte na čokoládu. Ujistěte se, že smetana čokoládu co nejvíce pokrývala. Nechte 2–3 minuty odstát a poté míchejte, dokud směs nebude hladká a lesklá.
Tip: Ganache z hořké čokolády se obvykle připravuje v poměru smetany a čokolády 1:1. Mléčná čokoláda však dává mnohem měkčí ganache, takže k dosažení pěkně ztuhlé ganache je potřeba větší množství čokolády (jinak by ganache mohla být příliš tekutá na to, aby se dala vložit mezi sušenky).
- Ganache dejte do lednice asi na 30 minut za občasného míchání, dokud trochu neztuhne a nedosáhne konzistence, kterou lze nabírat lžící nebo si jí dejte rovnou do sáčku na zdobení.
Sestavení sušenek:
- Přendejte ganache do zdobicího sáčku s malou kulatou tryskou (nemusí být) a naneste ji na rovnou (spodní) stranu poloviny sušenek (asi 6–7 g ganache na sušenku).
- Sevřete s druhou polovinou sušenek. Recept dává cca 30 sendvičových sušenek dle velikosti.
Skladování:
Sušenky vydrží dobře ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě asi 1 týden.
##PRODUCT-WIDGETS-41282##
