Zákaznická podpora:+420 775 691 110

Bezlepkové lískooříškové sušenky s ganache z mléčné čokolády

Tyto luxusní lískooříškové sušenky jsou v podstatě Nutella sušenky, které se rozplývají v ústech. Pražené lískové oříšky v máslovém sušenkovém těstě se mísí s lahodnou ganache z mléčné čokolády a vytvářejí z této klasické kombinace chutí to nejlepší. Sušenky jsou také bezlepkové – to byste asi neuhádli!

Ingredience na bezlepkové sušenky:

  • 90 g mletých lískových ořechů
  • 130 g másla, změklého
  • 75 g moučkového cukru
  • ½ lžičky mleté vanilky nebo vanilkový extrakt
  • 210 g hladké bezlepkové mouky nebo klasické hladké mouky
  • ¼ lžičky soli

Ingredience na čokoládovou ganache:

  • 150 g mléčné čokolády
  • 20 g bílé čokolády
  • 100 g smetany ke šlehání (minimálne 31 %)

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte stěrkou (jde to lépe) nebo metličkou změklé máslo, cukr a vanilkovou pastu, dokud se nespojí. Máslo nešlehejte – jen vše míchejte, dokud nezískáte homogenní směs.

Tip: Máslo s cukrem nešlehejte protože by se tím směs provzdušnila (to znamená, že se do ní vpustí vzduch), což by mohlo způsobit, že se sušenky v troubě roztečou a ztratí tvar.

  1. Prosejte směs bezlepkové mouky, mleté ​​pražené lískové ořechy a sůl a přidejte je do směsi másla a cukru. Dobře promíchejte stěrkou, dokud se těsto nezačne spojovat, poté ho hněťte ručně, dokud nebude hladké.
  2. Těsto na sušenky rozválejte mezi dvěma listy pečicího/masticího papíru na tloušťku asi 4-5 mm.

Tip: Vyválení těsta na sušenky mezi dvěma listy pečicího/masticího/pergamenového papíru zabrání jeho praskání během válení. Také eliminuje potřebu podsypávání pracovní plochy moukou, protože do těsta na sušenky nechcete přidávat další mouku.

  1. Jakmile těsto vyválíte na tloušťku asi 4-5 mm, vykrajujte sušenky vykrajovátkem (pro hezčí sušenky použijte vykrajovátko s vroubkovaným okrajem nebo naše vykrajovátka na linecké cukroví). Zbytky těsta znovu vyválejte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  2. Přendejte sušenky na plech (plechy) vyložený pečicím papírem nebo silikovonou pečící mřížkou a mírně je od sebe rozestupte.

Tip: K oddělování vykrojených sušenek od pečicího papíru můžete použít malou šikmou stěrku. Buďte s nimi opatrní, protože jsou poměrně křehké a mohly by se rozpadat.

  1. Pečte jeden plech na pečení při 160 °C na horkovzduch po dobu 10 minut do světle zlatavé barvy.
  2. Nechte sušenky asi 5 minut vychladnout na plechu a poté je přendejte na mřížku, aby zcela vychladly.

 

Postup na ganache z mléčné čokolády:

  1. Nasekanou čokoládu dejte do žáruvzdorné misky.
  2. V hrnci přiveďte smetanu ke šlehání těsně k varu a poté ji nalijte na čokoládu. Ujistěte se, že smetana čokoládu co nejvíce pokrývala. Nechte 2–3 minuty odstát a poté míchejte, dokud směs nebude hladká a lesklá.

Tip: Ganache z hořké čokolády se obvykle připravuje v poměru smetany a čokolády 1:1. Mléčná čokoláda však dává mnohem měkčí ganache, takže k dosažení pěkně ztuhlé ganache je potřeba větší množství čokolády (jinak by ganache mohla být příliš tekutá na to, aby se dala vložit mezi sušenky).

  1. Ganache dejte do lednice asi na 30 minut za občasného míchání, dokud trochu neztuhne a nedosáhne konzistence, kterou lze nabírat lžící nebo si jí dejte rovnou do sáčku na zdobení.

Sestavení sušenek:

  1. Přendejte ganache do zdobicího sáčku s malou kulatou tryskou (nemusí být) a naneste ji na rovnou (spodní) stranu poloviny sušenek (asi 6–7 g ganache na sušenku).
  2. Sevřete s druhou polovinou sušenek. Recept dává cca 30 sendvičových sušenek dle velikosti.

Skladování:

Sušenky vydrží dobře ve vzduchotěsné nádobě na chladném a suchém místě asi 1 týden.

 

##PRODUCT-WIDGETS-41282##