Návod na dokonalý linecký talíř
Linecké cukroví je jedním z nejoblíbenějších cukroví nejen na Vánoce, ale i na další sváteční příležitosti. Tento tradiční recept lze snadno přizpůsobit pro různá období a svátky a perfektně se hodí pro naše LINECKÉ TALÍŘE! Aby Vaše práce s vykrajovátky byla co nejjednodušší a Váš výsledek zkrátka famózní, nepřehlédněte níže naše TIPY A TRIKY, jak na to.
Ingredience:
- 300 g hladké pšeničné mouky
- 200 g másla (na kostky)
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
- citrónová kůra
- můžete přidat vanilku, skořici, perníkové koření, kakao, hřebíček, kurkumu, dýňové koření a další.
Postup:
- Vypracujte pěkné soudržné těsto ze surovin (nehnětejte zbytečně dlouho, jen tak, aby se máslo hezky zapracovalo).
- Zabalte těsto do fólie a dejte odležet do lednice na jednu hodinu.
- Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte tenké pláty cca 3 mm vždy mezi dva pečící papíry.
- Rozválené těsto mezi dvěma papíry nechte přes noc zatuhnout v lednici.
- Vytáhněte těsto z lednice, pomoučete a rychle vykrájejte tvary pomoučeným vykrajovátkem a přeložte na plech. Zajistíte tak, že vám bude linecký talíř hezky sedět dohromady a tvary se nebudou deformovat při přenosu.
TIP: pokud se začne těsto deformovat, tak jej opět vložte na do lednice.
- Pečte na perforované silikonové podložce na sušenky v předehřáté troubě na horkovzduch cca 8 minut na 160 stupňů.
- Tvary slepujte druhý den po upečení, jelikož je čerstvě pečené těsto křehké.
- Dejte do krabičky a lehce posypte moučkovým cukrem. Cukr na marmeládě se za chvíli rozpustí, není potřeba cukrovat před slepením.
TIP: Od každého tvaru si pro jistotu upečte jeden-dva kusy navíc. Může se stát, že se vám odlomí kousek těsta nebo se záhadně ztratí :).
TIP: Vnitřní výkroje vykrajujte tak, že vykrojíte vnější velký tvar, vykrajovátko necháte v těstě a vykrojíte vnitřní tvar – tak zajistíme, že se tvar nerozjede do stran a bude perfektně sedět na spodní díl! Následně vytáhnete vnitřní vykrajovátko a až poté větší vnější vykrajovátko.
##PRODUCT-WIDGETS-35033##