Zákaznická podpora:+420 775 691 110

Makové linecké s citronovým krémem

Hledáte originální recept na linecké? Zkuste makovou variantu s jemným citronovým krémem – lemon curd. Křehké máslové těsto s mákem a svěží citronová náplň tvoří dokonalé spojení chutí, které osvěží váš sváteční stůl. Díky krásným tvarům, které vytvoříte pomocí vykrajovátek na linecké cukroví, bude výsledek nejen lahodný, ale i oku lahodící.

Jak si vyrobit citronový krém – lemon curd

Lemon curd je skvělý doplněk nejen do lineckého cukroví, ale i k dortům, palačinkám nebo do skleničky s jogurtem. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to!

Recept:

4 žloutky
70 g třtinového cukru
70 ml citronové šťávy
50 g másla
kůra ze 2 bio citronů (jemně nastrouhaná)

Postup:

Všechny suroviny dejte do skleněné misky a pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Asi 10–15 minut míchejte, dokud směs nezhoustne na hustotu kaše. Přelijte do skleněné nádoby a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici.

💡 TIP: Lemon curd nikdy nepřipravujte v kovové misce nebo nemíchejte kovovou metličkou – získal by nepříjemnou kovovou chuť.
🍋 Extra tip: Pro exotický dotek přidejte lžičku marakujového dochucovadla - chuť bude plnější a zajímavější.

Jak si připravit makové linecké těsto

Tento recept na linecké s mákem a citronovou vůní je křehký, aromatický a ideální pro sváteční pečení.

Recept:

250 g másla
kůra z 1 bio citronu
110 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru nebo vanilky
2 žloutky 
300 g hladké pšeničné mouky 
2 lžíce mletého máku

Postup:

  1. Vypracujte pěkné soudržné těsto ze surovin (nehnětejte zbytečně dlouho, jen tak, aby se máslo hezky zapracovalo).
  2. Zabalte těsto do fólie a dejte odležet do lednice na jednu hodinu.
  3. Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte tenké pláty cca 3 mm vždy mezi dva pečící papíry.
  4. Rozválené těsto mezi dvěma papíry a vykrájejte tvary. 
  5. Poté vložte celé pláty do lednice a nechte utuhnout.
  6. Vytáhněte těsto z lednice, podeberte tvary a dejte je na plech a upečte. Zajistíte tak, že budou tvary hezky sedět dohromady.

TIP: pokud se začne těsto deformovat, tak jej opět vložte na do lednice.

  1. Pečte na perforované silikonové podložce na sušenky v předehřáté troubě na horkovzduch cca 8 minut na 160 stupňů.
  2. Tvary slepujte druhý den po upečení, jelikož je čerstvě pečené těsto křehké.
  3. Dejte do krabičky a vrchní díl lehce posypte moučkovým cukrem. (před slepením) - VOLITELNÉ

TIP: Vnitřní výkroje vykrajujte tak, že vykrojíte vnější velký tvar, vykrajovátko necháte v těstě a vykrojíte vnitřní tvar – tak zajistíme, že se tvar nerozjede do stran a bude perfektně sedět na spodní díl! Následně vytáhnete vnitřní vykrajovátko a až poté větší vnější vykrajovátko.

Pečte na 160 °C horkovzduchem přibližně 8–10 minut, dokud lehce nezezlátnou.

Spojování lineckých tvarů

Když jsou sušenky vychladlé a odpočaté alespoň jeden den (aby se vám nedrolily) , přichází ta nejzábavnější část – spojování lineckých tvarů citronovým krémem. Na spodní díl naneste  lemon curd, přiklopte druhý díl a nechte linecké v chladu odležet alespoň jeden den.

🌼 TIP: Díky kvalitním vykrajovátkům na linecké cukroví vytvoříte rovnoměrné tvary, které se budou skvěle plnit i skládat. Krásné motivy z 3D vykrajovátek dodají vašemu cukroví originální vzhled a ozdobí každý vánoční talířek.

PLNĚNÉ LINECKÉ UCHOVÁVEJTE V CHLADU, NEJLÉPE V LEDNICI MAXIMÁLNĚ 7 - 14 dnů.

Závěrem

Makové linecké s citronovým krémem jsou moderní, osvěžující a přitom stále tradiční. Tento recept na linecké si zamilují všichni, kdo hledají něco nového, ale stále milují klasiku. Vyzkoušejte ho letos s našimi vánočními vykrajovátky na linecké cukroví a vytvořte malé kousky radosti, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oko.

 

##PRODUCT-WIDGETS-41183##