Hledáte originální recept na linecké? Zkuste makovou variantu s jemným citronovým krémem – lemon curd. Křehké máslové těsto s mákem a svěží citronová náplň tvoří dokonalé spojení chutí, které osvěží váš sváteční stůl. Díky krásným tvarům, které vytvoříte pomocí vykrajovátek na linecké cukroví, bude výsledek nejen lahodný, ale i oku lahodící.
Jak si vyrobit citronový krém – lemon curd
Lemon curd je skvělý doplněk nejen do lineckého cukroví, ale i k dortům, palačinkám nebo do skleničky s jogurtem. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to!
Recept:
4 žloutky
70 g třtinového cukru
70 ml citronové šťávy
50 g másla
kůra ze 2 bio citronů (jemně nastrouhaná)
Postup:
Všechny suroviny dejte do skleněné misky a pomalu zahřívejte ve vodní lázni. Asi 10–15 minut míchejte, dokud směs nezhoustne na hustotu kaše. Přelijte do skleněné nádoby a nechte vychladnout. Uchovávejte v lednici.
💡 TIP: Lemon curd nikdy nepřipravujte v kovové misce nebo nemíchejte kovovou metličkou – získal by nepříjemnou kovovou chuť.
🍋 Extra tip: Pro exotický dotek přidejte lžičku marakujového dochucovadla - chuť bude plnější a zajímavější.
Jak si připravit makové linecké těsto
Tento recept na linecké s mákem a citronovou vůní je křehký, aromatický a ideální pro sváteční pečení.
Recept:
250 g másla
kůra z 1 bio citronu
110 g moučkového cukru
1 lžíce vanilkového cukru nebo vanilky
2 žloutky
300 g hladké pšeničné mouky
2 lžíce mletého máku
Postup:
- Vypracujte pěkné soudržné těsto ze surovin (nehnětejte zbytečně dlouho, jen tak, aby se máslo hezky zapracovalo).
- Zabalte těsto do fólie a dejte odležet do lednice na jednu hodinu.
- Vytáhněte těsto z lednice a rozválejte tenké pláty cca 3 mm vždy mezi dva pečící papíry.
- Rozválené těsto mezi dvěma papíry a vykrájejte tvary.
- Poté vložte celé pláty do lednice a nechte utuhnout.
- Vytáhněte těsto z lednice, podeberte tvary a dejte je na plech a upečte. Zajistíte tak, že budou tvary hezky sedět dohromady.
TIP: pokud se začne těsto deformovat, tak jej opět vložte na do lednice.
- Pečte na perforované silikonové podložce na sušenky v předehřáté troubě na horkovzduch cca 8 minut na 160 stupňů.
- Tvary slepujte druhý den po upečení, jelikož je čerstvě pečené těsto křehké.
- Dejte do krabičky a vrchní díl lehce posypte moučkovým cukrem. (před slepením) - VOLITELNÉ
TIP: Vnitřní výkroje vykrajujte tak, že vykrojíte vnější velký tvar, vykrajovátko necháte v těstě a vykrojíte vnitřní tvar – tak zajistíme, že se tvar nerozjede do stran a bude perfektně sedět na spodní díl! Následně vytáhnete vnitřní vykrajovátko a až poté větší vnější vykrajovátko.
Pečte na 160 °C horkovzduchem přibližně 8–10 minut, dokud lehce nezezlátnou.
Spojování lineckých tvarů
Když jsou sušenky vychladlé a odpočaté alespoň jeden den (aby se vám nedrolily) , přichází ta nejzábavnější část – spojování lineckých tvarů citronovým krémem. Na spodní díl naneste lemon curd, přiklopte druhý díl a nechte linecké v chladu odležet alespoň jeden den.
🌼 TIP: Díky kvalitním vykrajovátkům na linecké cukroví vytvoříte rovnoměrné tvary, které se budou skvěle plnit i skládat. Krásné motivy z 3D vykrajovátek dodají vašemu cukroví originální vzhled a ozdobí každý vánoční talířek.
PLNĚNÉ LINECKÉ UCHOVÁVEJTE V CHLADU, NEJLÉPE V LEDNICI MAXIMÁLNĚ 7 - 14 dnů.
Závěrem
Makové linecké s citronovým krémem jsou moderní, osvěžující a přitom stále tradiční. Tento recept na linecké si zamilují všichni, kdo hledají něco nového, ale stále milují klasiku. Vyzkoušejte ho letos s našimi vánočními vykrajovátky na linecké cukroví a vytvořte malé kousky radosti, které potěší nejen chuťové buňky, ale i oko.
##PRODUCT-WIDGETS-41183##
