Pokud máte rádi klasické linecké, ale chcete vyzkoušet něco trochu jiného, kakaová varianta je skvělou volbou. Těsto je voňavé, křehké a krásně se kombinuje například s malinovým nebo meruňkovým džemem. Připravit ho zvládnete snadno a rychle – tady je osvědčený recept.
Suroviny:
-
280 g hladké mouky (nejlepší Lidl nebo Tesco mouka)
-
200 g másla (za nás nejlepší Jihočeské máslo)
-
100 g moučkového cukru (přesát)
-
20 g kakaa
-
2 žloutky
Postup:
-
Zpracování těsta
Žloutky rozmačkejte s máslem (v pokojové teplotě nechat tak 10 minut). Přidejte mouku, moučkový cukr a kakao. Vše rychle zapracujte dohromady – ideálně rukama. Těsto by mělo být hladké a nelepivé. -
Rozválení těsta
Hotové těsto rozválejte mezi dva archy pečicího papíru. Díky tomu se vám nebude lepit na váleček a nebudete muset přidávat mouku. -
Vykrajování
Do rozváleného těsta lehce obtiskněte vykrajovátka – nemusíte hned vykrajovat, stačí si naznačit tvary. Těsto pak dejte i s papírem vychladit do lednice alespoň na 30–60 minut. -
Pečení
Po vychlazení jednotlivé tvary vykrojte obrysovým vykrajovátkem a přeneste na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou pečící mřížkou. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 8–10 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Nechte vychladnout na plechu.
Video, jak připravit linecké těsto:
Kakaové linecké těsto se po upečení krásně rozplývá na jazyku a díky své barvě vypadá na talíři velmi elegantně. Skvěle chutná slepené ovocným džemem, čokoládovým krémem nebo jen tak samotné.
