Pokud máte rádi klasické linecké, ale chcete vyzkoušet něco trochu jiného, kakaová varianta je skvělou volbou. Těsto je voňavé, křehké a krásně se kombinuje například s malinovým nebo meruňkovým džemem. Připravit ho zvládnete snadno a rychle – tady je osvědčený recept.
Suroviny:
- 
280 g hladké mouky (nejlepší Lidl nebo Tesco mouka) 
- 
200 g másla (za nás nejlepší Jihočeské máslo) 
- 
100 g moučkového cukru (přesát) 
- 
20 g kakaa 
- 
2 žloutky 
Postup:
- 
Zpracování těsta 
 Žloutky rozmačkejte s máslem (v pokojové teplotě nechat tak 10 minut). Přidejte mouku, moučkový cukr a kakao. Vše rychle zapracujte dohromady – ideálně rukama. Těsto by mělo být hladké a nelepivé.
- 
Rozválení těsta 
 Hotové těsto rozválejte mezi dva archy pečicího papíru. Díky tomu se vám nebude lepit na váleček a nebudete muset přidávat mouku.
- 
Vykrajování 
 Do rozváleného těsta lehce obtiskněte vykrajovátka – nemusíte hned vykrajovat, stačí si naznačit tvary. Těsto pak dejte i s papírem vychladit do lednice alespoň na 30–60 minut.
- 
Pečení 
 Po vychlazení jednotlivé tvary vykrojte obrysovým vykrajovátkem a přeneste na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou pečící mřížkou. Pečte v troubě předehřáté na 160 °C asi 8–10 minut, dokud okraje nezačnou lehce zlátnout. Nechte vychladnout na plechu.
Video, jak připravit linecké těsto:
Kakaové linecké těsto se po upečení krásně rozplývá na jazyku a díky své barvě vypadá na talíři velmi elegantně. Skvěle chutná slepené ovocným džemem, čokoládovým krémem nebo jen tak samotné.
