Jak vykrajovat drobné linecké cukroví: Tipy pro pečení malých tvarů bez trhání těsta
Pečení cukroví je krásnou tradicí, která provoní celý domov a přinese radost na sváteční stůl. Ale všichni to známe, chceme krásné drobné cukroví ke kávičce a ono se ne a ne podařit. Těsto se trhá, lepí se do vykrajovátka a nám zůstanou jen oči pro pláč nebo nepěkná nálada. A to nám jde o jediné - perfektní linecké cukroví. Pokud se vám někdy něco podobného stalo, že se těsto trhalo nebo tvary nebyly podle vašich představ, máme pro vás jednoduchý a osvědčený postup, díky kterému se již nebudete nad pečením rozčilovat, ale bude za odměnu!
Postup pro dokonalé vykrajování malých tvarů
Na začátek je potřeba uznat, že každé vykrajovátko je specifické svým tvarem a ke každému vykrajovátku se hodí jiný styl práce. Nejčastěji používáme jeden z následujících postupů: https://www.youtube.com/shorts/nz8yCRde-XY
A) NEJPRVE VYKOJTE PROSTŘEDEK, POTÉ VYKROJTE VNĚJŠÍ TVAR.
B) VYKROJTE VNĚJŠÍ TVAR A NÁSLEDNĚ VNITŘNÍ TVAR.
C) VYKROJTE VNĚJŠÍ TVAR, VYKRAJOVÁTKO NECHTE V TĚSTĚ A VYKROJTE VNITŘNÍ TVAR.
Co se týká teploty těsta, nabízí se také několik možností, jaký zvolit postup:
A) VYKRAJUJTE Z POVOLENÉHO TĚSTA A HNED DÁVEJTE NA PLECH (tvary se mohou jednoduše deformovat).
B) VYKRAJUJTE ZE STUDENÉHO ROZVÁLENÉHO TĚSTA Z LEDNICE (hodí se pro vykrajování většího cukroví nebo lineckých talířů).
C) VYKRAJUJTE VNITŘNÍ ČÁSTI DO POVOLENÉHO TĚSTA, ZACHLAĎTE TĚSTO V LEDNICI (2H) A NÁSLEDNĚ VYKRÁJEJTE VNĚJŠÍ TVARY (hodí se pro malé drobné cukroví).
Pro pečení drobounkých tvarů se nám nejlépe osvědčilo nejprve vykrojit střed do povoleného těsta, zachladit a následně vykrájet vnější tvary.
- Příprava těsta
Vyválejte těsto mezi dva pečící papíry. Recept a postup při práci s těstem najdete zde: https://www.panpiskot.cz/blog-pana-piskota/linecky-talir/
-
Pomoučení těsta i vykrajovátka
U větších tvarů radíme nejprve si chladit těsto a poté vykrajovat. U drobných a malých tvarů doporučujeme jiný postup! Jemně pomoučete těsto i střed vykrajovátka, zejména pokud pracujete s malými tvary. Tento krok zajistí, že se vykrajovátko nebude lepit na těsto, a tvary budou ostré a pravidelné. -
Otiskování tvarů
Nejprve pomocí vykrajovátka otiskněte pouze malé (vnitřní) tvary s rozestupy po celé ploše vyváleného těsta. Dbejte na rovnoměrné rozmístění, aby při vykrajování nedocházelo ke zbytečnému odpadu a ať můžete později vykrajovat vnější tvary. -
Chlazení těsta
Celý plát těsta vložte do lednice alespoň na dvě hodiny, ale klidně i přes noc. Těsto díky tomu ztuhne a práce s ním bude mnohem snazší (při manipulaci se nebudou deformovat vnitřní tvary). Tento krok je klíčový! -
Vykrajování vnějších tvarů
Po vychlazení těsta opatrně vykrojte vnější tvary pomocí pomoučeného tvořítka. Díky otiskům budete přesně vědět, kde máte vykrajovátko přiložit. Vykrojte tvar a přeneste jej na plech. Při přenosu tvaru odstraňte vnitřní výřezy a položte na plech.
Proč tento postup funguje?
Chlazení těsta je při pečení klíčové. Těsto se díky němu méně lepí a udrží si svůj tvar. Především u lineckého těsta, které je bohaté na máslo, je tento krok nezbytný. Pomoučení vykrajovátka i těsta zase zabrání trhání nebo deformaci tvarů, což oceníte zejména při vykrajování drobných motivů.
Praktické tipy pro pečení lineckého cukroví
- Pokud pracujete s velkými tvary, tak doporučujeme nejprve vychladit těsto a tvary vnitřní i vnější vykrajovat ze studeného těsta.
Pečení je o trpělivosti a radosti
Pečení lineckého cukroví je sice jemná práce, ale s trochou trpělivosti dosáhnete krásných výsledků. Perfektně vykrojené tvary ozdobí váš sváteční stůl a nadchnou nejen rodinu, ale i hosty. Vyzkoušejte tento postup a užijte si radost z pečení!
Ať už se chystáte na linecký dort nebo linecký talíř, či drobné tvary, vykrajování cukroví vám díky těmto tipům půjde jedna báseň. 🍪
VYZKOUŠEJTE VŠECHNY POSTUPY A VYBERTE SI TEN, KTERÝ JE PRO VÁS NEJPŘIROZENĚJŠÍ, NEJLÉPE VÁM VYHOVUJE A DOSAHUJETE S NÍM NEJLEPŠÍCH VÝSLEDKŮ:).